10.8.15

Expo Milano 2015

Selle suve oodatud reis kulges juuli lõpus Põhja-Itaalias. Seda paaril lihtsalt põhjusel - Estonian Air pakkus taas hea hinnaga pileteid Malpensa lennujaama ja sealkandis toimub ka maailmanäitus. Me ei kahelnud pikalt ja piletid said soetatud juba veebruaris.

Kuna külastasime reisi jooksul niivõrd palju erinevaid kohti ning tegelikult jäi ka palju nägemata, ei suuda ma kõike kompaktselt ühte postitussse kirja panna ning teen neid hoopis mitu :) Alustan expoga.

Expo Milano 2015

Ma pole mitte kunagi sellist asja näinud! Kui pärast pileti- ja kotikontrolli sisse saime, valdas mind suur elevustunne ning tundsin end väga erilisena, et mul on võimalik midagi sellist oma silmaga näha. Maailmanäitus, olgu ta kusiganes, on kindlasti koht, kust võiks oma eluajal vähemalt korra läbi käia, sest see on uskumatu! Väga vägev!

Parandama peab aga kohe alguses 2015. aasta ürituse nime: expo ei asu tegelikult Milanos, vaid Milano külje all, eeslinnas nimega Rho. Seega, olge tähelepanelikud, kui ostate metroo- ja bussipileteid, expo tsoon ulatub linnapiirist väljapoole. Metrooga Milano kesklinnast oli expo juurde üheotsapilet 5 eurot ning sõit kestis umbes 30 minutit.

Expo kestab 2015. aastal 1. maist kuni 31. oktoobrini. Soovitan piletid osta internetist, et vältida kohapeal kassajärjekorras seismist. Kindlale kuupäevale ostes maksab pilet 34 eurot täiskasvanule (on soodustused õpilastele ja pensionäridele), lihtsalt ühe päeva pilet, fikseerimata kuupäevale on 39 eurot. Augusti lõpuni on võimalik õhtuti vaadata ka Cirque du Soleil etendust, mille pileti hinnad on 25-35 eurot (peab olema ka expo pilet samale päevale). 

Expo Milano 2015 teemaks on "Feeding the planet, Energy of Life", mis kumab läbi väga paljude riikide näitusesaalide (aga tundub, et see polnud kohustuslik teema, sest mitmed riigid lihtsalt tutvustavad end, oma saavutusi ja kultuuri, Eesti nende hulgas).

Jalutades ringi toiduteemalistes näitusesaalides mõtlesin endamisi, et kui ma oleksin bioloog, keskkonnateadlane, toitumisspetsialist vm teadlane, kes tegeleks antud jätkusuutlikkuse, keskkonnasäästlikkuse ja üldse toiduvaldkonnaga, oleksin ma suurima entusiasmiga sukeldunud pea ees mitmeks päevaks nendesse paviljonidesse. Infot oli aga meie jaoks liiga palju, mistõttu väga mitmest kohast jalutasime me lihtsalt läbi, jõudmata süveneda igasse ekraani, ekspositsiooni, teadetetahvlisse, interaktiivsesse lahendusse jne.

Samas, just viimaste poolest oligi expo minu jaoks väga huvitav: mismoodi on lahendatud temaatika esitlus, milliseid tehnoloogilisi, innovaatilisi ja interaktiivseid lahendusi oli kasutatud ning kuidas asi üldse korraldatud. Mõned näited:

Pavilion Zeros, mis ei olnud ühegi riigi esinduspaviljon, kuid loodud itaallaste poolt ja andis ülevaate inimkonna toidutootmise ajaloost, oli ühes saalis kasutatud ilmatumalt suurt seinapinda videote näitamiseks. Mul jäi karp lahti. Üheskoos näitasid videopilti kuus meeletult suurt projektorit.

Pavilion Zero videolahendus
Mehhiko paviljonis sai igaüks endale individuaalse triipkoodi, mille alusel said endale luua "oma kasutaja". Paviljonis ringi käies ning triipkoodi masinale näidates, said lugeda just sinule mõeldud infot ühe või teise toidusaaduse kohta.

Üks huvitavamaid lahendusi oli Saksamaa näitusesaalis: nimelt sai igaüks (pärast pikka järjekorras ootamist) endale justkui pappkaardi - sellise üleni valge. Pärast lühikest instruktsiooni saime teada, et pappkaardi vahel on mingitsorti kiip (nad nimetasid neid pappkaarte seed cardideks), mis reageerib sellele, kui asetad kaardi näitusesaalis ettenähtud näituselaudadele (mis muidu on täitsa tühjad). Kui kaardi laua peale asetad, hakkab selle peal mängima video (projektorist). Video kulgu saab ise mõjutada kaardi asendit muutes - kui liigutad kaarti paremale poole, ilmub ette menüü, üles-alla, läheb käima video jne. Ehk siis - pealtnäha tühjale valgele kaardile ilmus õiges kohas ette pilt ning pilti saab kontrollida kaarti liigutades, nagu nuhvliga. Üsna lahe! Proovisin googeldada, kuid kahjuks ei osanud täpsemat infot selle lahenduse kohta leida. Näitusesaalist väljudes võeti meilt ka need seed cardid käest, ei saanud mälestuseks jätta :)

Saksamaa näitusesaali seed card

Kindlasti ei ole võimalik ühe päevaga kõiki paviljone läbi käia. Kui lähete üheks päevaks, peate hoolega valima, mis riigid teid enim huvitavad.

Väikese soovitusena võin öelda, et Vietnami paviljoni tagumises osas oli väga hea söögikoht - kohalikud Vietnami naised teevad nuudleid, krevette, ise nad inglise keelt ei kõnele, kuid asjalikud on küll :)

Vietnami naised sööki pakkumas























Kõik söögid ja joogid on muidugi tasulised (alal on väga lai valik restorane). Ainuke tasuta "söök", mis meie saime, oli Lindti šokolaadi näitusesaalis tükike imemaitsvat maiust. Kuid väga hea on see, et expo alal on tihedalt avalikke veemasinaid, kus saad pidevalt oma veepudelit täita, ka mulliveega! Janusse ei jää ;)

Kui muidu kõik paviljonid jäävad nö põhitänava äärde, soovitan kindlasti uurida ka, mis nende paviljonide taha jääb. Näiteks ei pruugi väga silma jääda Future Food District ehk siis tulevikukaubamaja. See on tõeliselt lahe ning saate isegi seal oste teha! Poes pole ühtegi teenindajat, lettide kohal on interaktiivsed ekraanid, kust saab infot toodete kohta sirvida, värsketest puuviljadest mahla ulatab teile robot ja muidugi kassad on ka iseteenindusega. 

Tulevikupood väljaspoolt
Tulevikupood seestpoolt
Robot ulatab värskelt pressitud õunamahla

Cirque du Soleil'st nii palju, et ka see on klass omaette. Kui teil on vähegi huvi näha inimvõimete piire, mida kõike andekad inimesed oma kehaga ära ei tee, soovitan! Aga eks Cirque du Soleil on käinud ka Eestis ning kindlasti paljud eestlased juba oskavad aimata, mida oodata ning näha võib... Olgu aga öeldud, et konkreetne etendus on loodud vaid Expo Milano jaoks ning mujal seda näha ei saa.

Expo veebileht on üsna informatiivne ning põhilise lisainfo saab sealt ikka kätte. Kui lood veebilehele konto, saad hallata oma pileteid ning planeerida oma külastust. Expo sissepääsu juurest saab ka füüsilise territooriumikaardi, mis kohapeal kulub kindlasti ära.

P.S. Eesti paviljon oli armas - sai kiikuda, lebotada kott-toolides, kuulata Eesti muusikat ning osta Eesti disaini tooteid. Paviljoni nimi "Gallery of Estonia" ütleb üsna ära, et tegemist on galeriiga, lausa kolmel korrusel, kus saab tutvuda erinevate Eesti "oma Nokiatega". Muide Eesti paviljoni baarist saab osta Eesti õlut!

Sisenemine expo alale läänepoolsest sissepääsust. Koti- ning piletikontroll.


Expo peamine tänav, õnneks kaetud päikese eest.

Põnev sisenemine Brasiilia paviljoni

Kohvi klaster, kus asusid enamasti Aafrika riigid

Wuhuu - Eesti paviljon!



No comments:

Post a Comment