8.8.14

Nizza, Cannes, Monaco & Éze 7 päevaga

Järgnevalt jagan teiega meie reisikava, mõningaid näpunäiteid ning vast ka kasulikku infot, kui plaanite ise Prantsuse Riviera kanti reisida. Meie reis möödus suurepäraselt ning kindlasti on selle õnnestumisel oma osa heal planeerimisel. Jõudsime teha kõike: külastada turismimagneteid, päevitada, shopata, sõita laevaga merel ning nautida niisamaolemist. Kindlasti on Nizza suurepärane koht puhkuseks!

Majutus

Nagu kõik, on majutus Nizzas väga kallis (kõik hinnad tuleks vähemalt kahekordistada Eesti omadega). Alla 100 EUR eest sealkandis normaalset hotelli üheks ööks ei saa. Kui soovite söökidega majutust, tuleb enamaga arvestada. Muidugi olenevad hinnad ka hoooajast (juuli-august on tipphooaeg).

Meie hankisime endale majutuse airbnb.com kaudu. Kasutasime seda esimest korda ning tulemus oli suurepärane! Meie korter oli ideaalne ning kohaleminek, olemine ning tulek sujus sekeldusteta. 7 ööd kahetoalises kõikide mugavustega värskelt remonditud kesklinna korteris maksis kahele inimesele koos Airbnb maksudega 680 eurot.

Mulle tundub, et kõige parem kant Nizzas ööbimiseks võiks ära mahtuda allolevale kaardijupile, seda just asukoha mõttes (rand, vanalinn, poed, turistikohad, bussipeatused jms on lähedal):


Transport

Nizza raudteejaam
Prantsuse Rivieras on üsna hea ühistranspordivõrgustik. Autoga saab ka kenasti hakkama, kuid meie autot ei rentinud. Bussi ja rongiliiklus oli niivõrd kiire, mugav ja soodne!

Minule oli peamiseks abimeheks Ligne d'Azur (buss&tramm) veebileht. Bussipeatuste ja -graafikute otsimine on sealt väga lihtne. Veel enam - kõik bussipeatused on ära märgitud kaardile, nii saad leida endale lähima peatuse kui ka vaadata bussisõidu trajektoori. Ühe otsa pilet maksab 1.50 eurot ja see tuleb tasuda bussijuhile. Tema ulatab sulle pileti, mille pead sealsamas masinas ära valideerima. Kui plaanid päevas mitu korda ühistransporti kasutada, saab osta ka päevapileti 5 euroga (kindlasti on ka nädalapiletid jne).

Nizzas on väga suur raudteejaam. Ronge läheb sealt igas suunas, ka Pariisi. Ajagraafikud leiad SNFC veebilehelt. Kolmest korrast, kui meie rongiga sõitsime, jäi kahel korral rong hiljaks. Ühel korral saime lausa "vanakooli" rongielamuse osaks, kus oli vagunisaatja, kes igas peatuses maha tuli, vaatas reisijate saabumise üle ning laskis vilet. Oli põnev elamus! :) Rongipilet maksab veidi rohkem kui bussipilet, kuid rong sõidab kiiremini. Kahjuks nii ilusaid vaateid, kui bussiaknast, rongiaknast ei avane...

Söök

Meie "klassikaline" hommikusöök
Meil kujunes peamiseks "söögiobjektiks" vana hea baguette (pikk valge sai), mis on täidetud erinevate lihade ja värske kraamiga. Näiteks oli popp baguette kana, salati, tomati, muna, juustuga või siis singiga, tuunikalaga jne. Mul viskas lõpuks üle nende saiade söömine ja seega hankisin nendest Boulangerie (pagariäri), Pattisserie'dest (kondiitriäri) salatit. Baguettide-salatite hinnad jäid vahemikku - 3.60 - 7.00 eurot. Aga kindlasti võib leida kallimaid ning odavamaid.

Restoranis söömine on Nizzas kallis. Praed algavad üldjuhul 16-20 eurost, sinnakanti jäävad ka pastade-risottode hinnad. Majaveini saab kätte 3.50 eurot pokaal, õlu jääb ikka sinna 5-6 euro kanti. Meie käisime vaid ühel korral restoranis õhtustamas - ostsime kaks praadi, ühe pokaali veini ja ühe õlu, meil läks kokku 52 eurot. Magustoidu ostsime lähedalasuvast kohvikust - pehme masinajäätis. Üks jäts koduse vahvli sees maksis 3.20 eurot :)

Õhtusöök rõdul
Kuna elasime korteris ning meil olid köögis kõik söögitegemiseks vajalikud vahendid olemas, kokkasime enamasti ise. Hommikuks tegime munaputru ning võileiba (lähedalasuvas pagariäris ostsime baguette'i - 90 senti tükk ning croissanti - samuti 90 senti tükk). 

Toidukraami soetasime lähedal asuvatest toidupoodidest - Utile ning Monoprix olid põhilised. Viimane oli meie Stockmanni/Kaubamaja moodi - suurem ning suurte liha-kala-juustulettidega. Näited toiduainete hindadest (Utile poest): 1,5 liitrise vee kuuspakk maksis 1.27 eurot, 1 liiter piima 1.47 eurot, 200 grammi Edam juustu 2.36 eurot, 6 muna 2.14 eurot, 500 grammi pasta penne pakk 1.08 eurot. Liha oli kallis - 300 gr broilerifilee eest maksime 5 eurot. Veinid olid hinnaga 3,50 - 15 euro pudel (oli ka kallimaid). Meie korteri peremees jättis meile külalislahkusest ühe pudeli head rosé veini, mis nägime, et maksab poes 5 eurot. 

1. päev
Tutvumine Nizzaga
Lennujaamast saab linna bussidega nr 98 ning 99. Meie kasutasime nii tulekul kui ka minekul bussi nr 98. Üks ots 6 eurot. See on vaid lennujaama buss ning teisi reisijaid peale ei võta. Estonian Air maandus terminalis 1 (see on linnale lähemal, kuulsin et nt Easyjet maandub terminalis 2). Busside info.
Nizza turg - Cours Saleya

Põhiline ja tuntuim turg Nizzas: http://bit.ly/1napE2P. Seal asub nii lille kui ka puuvilja,-juurviljaturg. Avamisajad kell 6:00-13:30. Loe rohkem infot Nizza turgude kohta. Turul on kõik puu- ja juurviljad, marjad presenteeritud super ilusalt (korvides) ning turg on puhas. Värskemat kraami saab sealt soodsamalt kui poest.

Castle Hill (panoraamvaade Nice linnale) - sinna võib minna nii treppidest (üle 300 astme!), aga avatud on ka lift. See asub kohe rannapromenaadi lõpus, enne kaljunukki, mis keerab sadama juurde - Rue des Ponchettes lõpus. Sealsamas on ka trepid üles. Sissepääs ei maksa midagi, kuid park on lahti vaid kella 20ni. See on hea piknikukoht! Rohkem infot: http://bit.ly/WafHXZ

2. päev
Cannes
Peaaegu õige punane vaip
Rongid Cannes’i sõidavad Nizzast pea iga 15 min tagant, reis kestab 29-41 minutit ja maksab kuskil 6.80 EUR, eelistasime rongi, kuna see sõidab kiiremini. Täpsemalt saab rongiaegu otsida siit: http://www.voyages-sncf.com/billet-train. Cannes'i rongijaamast on rannani ning festivalipalee juurde jalutada kuskil 10-15 minutit.

Mida teha/vaadata Cannes’s (rohkem infot http://wikitravel.org/en/Cannes):

  • Vanalinn, seal asuvad mitmed restoranid ja poed
  • Palais des Festivals - seal toimubki filmifestival. Meie külaskäigu ajal oli see peamine sissekäik remondis ja me ei leidnudki alguses kohta kohe üles :( Selle Palais des Festivals'i ühes küljes asub turismiinfopunkt. Võtke kindlasti endale linna kaart, sellega on hea orienteeruda :)
  • Sadam - oioi, milliseid jahte võib seal näha!
  • Turg Covered Market (Marché Forville) - kahjuks me sinna ise ei jõudnud.
  • Liivarannad: http://bit.ly/Wbe8sN. Soodsaim vast Zamenhoff ja Macé, tasuta Midi beach. Ise peesitasime Croisette beachil festivalipalee poolses küljes. Cannes's on ilus liivarand, kuid seal, kus meie päevitasime oli vesi küllaltki must ning ujuma ei kutsunud ehk oli mujal vesi puhtam?

3. päev
Laevasõit merel

Meil oli esialgu mõte minna ka St-Tropezi, kuid sinna saab Nizzast vaid kolmel viisil: autoga, laevaga või helikopteriga. Ühistransport sinna ei vii. Reisi planeerides kirjutasin St-Tropez kohta nii:


Saint-Tropezi saab vaid autoga või paadiga. Boat day trip Cannes’st maksab 46 EUR, kuid saab ka Nizzast (63 eurot). Kahepeale autorent üheks päevaks Nizzasse sõitmiseks läheb maksma umbes samapalju kui see paadisõit (nt Sixt ja Avis hindu vaadates).

Näidisreis:

Hommikul sõita Cannes'i. Luusida seal ringi.
10:15 väljub praam Cannes'st St. Tropez’i. Sõidab 1h 15 min. 
St. Tropezis tasub vaadata: jahisadamat, katedraali ja kindlust, liivased rannad, kallid butiigid. Kuulsaim rand Pampellone Beach asub 5 km linnast. http://bit.ly/1jPqNwl
Nt väljub buss nr 7705 kell 12:00, sõita 1 peatus. Tagasi tuleb buss 14:38.
Tagasi tuleb praam 16:30. Jõuab Cannes’i 17:45. Õhtustada Cannes's ning siis tagasi rongiga Nizzasse. 



Kuna see osutus tülikaks ettevõtmiseks ning aega ei olnud nii palju, siis St-Tropezi me ei läinud ja peesitasime Cannes's liivarannas. Siiski kasutasime sama firmat ühetunnise laevareisi jaoks mööda Nizza ja selle lähedalasuvat rannikut. Trans Cote d'Azur pakub erinevaid laevareise, sh ka Monacosse ning lähedalasuvatele pisikestele saartele. Soojalt soovitan! Vaade merelt rannikule on hoopis midagi muud! Rannikuäärne reis andis ülevaate kuulsuste villadest ja ranniku ajaloost. Tuul sasis pead ning tunne oli mõnus :)  

Pärast laevasõitu uitasime veidi sadamas ning läksime pikutasime Nizza rannas.  

4. päev
Monaco ja Monte-Carlo 

Väga hea täpne info transpordi kohta Nizzast: http://bit.ly/WalsEW

Meie läksime bussiga (nr 100, 1.50€, 30-45 minutit, sõidab iga 15 min. tagant, peatus: Promenades des Arts stop). Maha tulime Monacos Place d'Armes’i peatuses. Buss oli väga täis, hea on, kui saate esimesena peale, et saaks istuda. Vaated bussist rannikule olid suurepärased!!

Kuna vihma sadas, tulime tagasi rongiga (sõidab 22 minutiga, hind 3.60 €).
Mida teha Monacos:
Imeilus Monaco

  • Rock of Monaco - the Rocher. Vanim piirkond Monacos, lähedal asub praeguse monarhi elukoht (Prince’s palace), seal saab vaadata vahtkonna vahetust (kell 11:55). Palee ekskursioon maksab 8 EUR, avatud 10:00-18:00, sinna me seekord ei jõudnud. Palee ees liiguvad kohalikud korravalvurid, kes on väga sõbralikud. Nende käest küsides saab Monaco kaardi ka :)
  • Soovitan reisi alguses osta hop on hop off bussipilet. Maksab 21 eurot/päev, kuid saate ilusti sõita the Rocherist Monte Carlo juurde (jalutades võib olla veidi pikk maa, kuid läbikõnnitav ikka, oleneb ilmast :)). Meil õnnestus selle bussiga sattuda vihma kätte, kuid oli igal juhul parem variant, kui jala kõndida :)
  • On võimalik teha väike ringsõit "rongiga", mis näitab samuti peamised vaatamisväärsused ära, kuid sellega ei saa peatustes maha minna. Tuur maksab 9 eurot ja kestab 30 min. Peatub the Rocheri's Musée Océanographique ees. 
  • Le Jardin Animalier ehk siis loomaaed. Maksab 5 EUR, avatud 9:00-12:00 ning 14:00-19:00. Oli tegelikult üsna tore 1h jalutuskäik. Mõned kuked ja haned jalutasid niisama vabalt ringi tekitades külaliste seas mõnusat ärevust. Tiigreid jm eksootilisi loomi ei näe, kuid näiteks jõehobu oli vahva jälgida.
    Valisin välja oma lemmiku
  • Prince’s Vintage Car CollectionAsub the Rocherist all, kohe Le Jardin Animalier kõrval/lähedal. Sissepääs 6.50 eurot, avatud 10:00-18:00. Autofännidele kindlasti soovitan! Hea võimalus kõige kuumemal ajal natuke varjulisemasse kohta pääseda. 
  • Casino de Monte CarloMajja sisse, eesruumi pääseb niisama, vaid suurem kott tuleb ära anda. Meie käisime näiteks tualetis allkorrusel :) Mänguruumi sisenemiseks tuleb lunastada 10 EUR. Me seda ei teinud, vaid läksime kõrvale Casino de Paris mängusaali, kus oli prii sissepääs ning lükkasime 5 eurot masinasse. Õnne polnud kahjuks, aga mis seal ikka :) Muide, 5 eurot on väikseim rahatäht, millega seal mängida saab (müntidega ei saa!).
  • Japanese Gardenisse me ei jõudnud, kuid seda eelkõige vihmase ilma tõttu. Soovitan siiski kiigata! 
  • Uurisin ka, et kui on soov randa minna, siis pigem “üles” poole, nt Larvotto Beachile.


5. päev
Shoppamine Nizzas

Nizzas on mitmeid kaubanduskeskuseid kui ka butiikidega shopping tänavaid. Meile kujunes nendest põhilisemaks Avenue Jean Médecin. Kaardi pealt on seda hea ära tunda - seda tänavat pidi sõidab tramm, see on üks pikk sirge tänav vanalinna vasakust nurgast üles kuni raudteejaamani välja. Sellel tänaval asub suur kaubamaja Lafayette, kaubanduskeskus Nice Étoile (kus asub ka linna ainus Starbucks!). Mõlemad keskused olid vähemalt 5. korruselised, valik on suur ja lai. Avenüül olid ka väiksemad poekesed, sh ka Pimkie, Bershka, Zara, Celio, Jules jt. Spordipoode on Nizzas vähe - üks Adidase pood asubki Nice Étoile's, Foot Locker samal avenüül ja kohe Jean Médecin avenüü alguses - place Massenal on mitmekorruseline GO Sport.

Sattusime Nizzasse juuli lõpus ehk allahindluste ajal, kuid valida polnud enam suurt midagi - käes oli viimane allahindluste voor ning kõik sobivad mudelid ning suurused olid enamjaolt ära ostetud. Spordipoodides, eriti Go Sportis, oli eriti nukker seis.

Kohe place Massena kõrval algab jalakäijate tsoon - Rue Massena, mis on samuti täis erinevaid butiike ning restorane. Sealt võib leida nt ülisuure Crocsi poe, aga ka erinevaid riietepoode. Tasub läbi jalutada. Linna kaardi peal on see ala ka tavaliselt eriliselt üles märgitud.

Kes soovib suuremat shopping elamust, siis on Nizza liinapiiril olemas suurem ostukeskus CAP 3000. Me ise sinna ei jõudnud, kuid erinevate kommentaaride järgi peaks olema tiptop koht. Buss nr 52 viib Nizzast keskusesse (Centre Commercial peatus) Bussi graafik: http://bit.ly/1mhajav

6. päev
Rannas peesitamine
Avalik rand

Planeerides Nizzas rannapuhkust, tuleb arvestada, et tegemist on kivirannaga ning mitte sellise peenikese kiviklibuga, vaid korralike kuni poole rusika suuruste kividega. Seega, avalikku randa minnes võiks kaasa võtta täispuhutava madratsi või paksema lamamisaluse. Muidu võib päeva lõpuks mõnusa muljutud olemise saada :)

Kivide tõttu on ka vetteminek valus - jalge all ei ole kindel pinnas ning laine taganemisel on hästi kuulda, kuidas suur hulk kive vooluga kaasa läheb. Ideaalne on jalga panna rannaplätud või kummist veekindlad sussid.

Rand on Nizzas puhas, igal hommikul puhastatakse rannapromenaadi (promenade des Anglais, mis on ühtekokku vast 10 km pikk) ning ka rannajoont - kivid lükatakse masinaga laiali ning puhastatakse prahist. Ka vett puhastatakse päeva jooksul paadiga, mille ees on hiiglaslik prügipüüdev võrk.

Väga hea ülevaate Nizza (aga ka kogu Prantsuse Riviera) randadest saab veebisaidilt Riviera Beaches. Näiteks valides Nice beaches, saab ülevaate avalikest kui ka erarandadest, sh koos hinnainfoga. Avalikud rannad on muidugi tasuta, kuid seal ei saa rentida lamamisalust ning tuleb "taluda" palju sagimist ja igat sorti inimesi.

Vaatasin randade nimekirja üksipulgi läbi. Kõige soodsamateks erarandadeks on: Opera, Blue, Florida, Bambou, Miami. See tähendab, et ühe lamamistooli rent jääb kuskil 15-16 eurot kanti. Kallimates randades võib hind olla kuni 20 eurot.
Meie peesitasime erarannas, kust sai
platoo pealt otse vette

Mina soovitan julgelt Blue beachi, kus ka oma pühapäeva veetsime. Maksime kumbki 16 eurot lamamistooli eest ning lisaks 5 eurot ühe päikesevarju eest. Rand oli piiritletud ning kõik lamamistoolid olid kenasti reas. Lamamistoolide ridade vahele oli pandud maha vaip, mis viis merepiirini. Merre ulatus platoo/sild, millelt läks otse merre redel. Seega oli võimalik ujumas käia täitsa paljajalu ning mureta. Personal oli väga sõbralik. Tellisime jääkohvi (5 eur) ning piimakokteili (6 eurot). Hea oli ka see, et saime rannaalast välja minna (sõime lähedal asuvas võileivakohvikus võileiva) ning tagasitulles olid kohad ikka veel olemas. Seal oli võimalik ka restoranis einetada või tellida endale tooli juurde sööki, kuid hinnad algasid soodsamatel snäkkidel 10 eurost kuni praadideni 25 eurot. Erarannal oli ka eraldi suur ruum, kus sai privaatselt käia dušši all (ka väljas oli loputamise jaoks dušš), tualetis ning eraldi riietevahetuskabiinid. Kuigi see oli kallis (kahe peale 37 eurot!), läheksin iga kell sinna tagasi. Erarand oli lahti kuni 18:00-ni.

7. päev
Éze küla ning jardin exotique


Minu jaoks oli Éze selle kandi üllataja. See oli lihtsalt tõesti ilus koht ning soovitan soojalt seda külastada! Tegelikult saab sellele planeerida poolepäevase tripi - hommikul kell 10 stardid ning juba kell 15-16 oled tagasi Nizzas.


Sõit Éze’i: nr 82 buss Nizzast, nt peatusest Barla (see oli meile lähim peatus, buss ei lähe väga "kesklinna" poole, peatub sadama kandis): http://bit.ly/1yr4lwn (lae alla pdf, sealt näed aegu mõlemas suunas). Buss sõidab ~30 minutit ning taas, vaated on suurepärased!

Võimalik on sõita ka rongiga Éze rongijaama, kuid siis tuleb kas
1. sõita nr 83 bussiga üles või
2. võtta ette korralik matk mööda Nietzsche teed (nõuab korralikke kinniseid jalanõusid!).

Éze’s tasub vaadata:
  • Le Jardin Exotique - 6 EUR sissepääs (on seda väärt!)
  • Éze'i vanalinn, mis jääb nagunii tee peale, kui hakkad üles le jardin exotique suunas liikuma 
  • Kohvik/restoran Deli, mida soovitan jardin exotique'st välja tulles kohe vasakule keerates külastada. Vahva teenindus ning sööke kiidetakse (meie jõime vaid värskelt pressitud apelsinimahla ja õlut).
Üles "ronimine" otsesuunas jardin exotique suunas võtab vast kuskil 15 minutit. Arvestada tuleb, et kuuma ilma korral võtab see rännak korralikult läbi :) Me veetsime aias aega ning nautisime vaadet kuskil 1h. Ülihea koht piknikuks! Üleval vana lossivaremete najal on end hea varjus jahutada. Hulkuge seal aias kindlasti ringi, sest nurgatagant leiate suurepärase vaatega ning istumisega vaateplatvormi:

Kokkuvõtteks

Koos majutusega, lennupiletitega, söökidega, igasuguste väiksemate ning suuremate kulutustega, isegi ööbimisega päev enne Ülemiste hotellis - ehk siis kõikide kulutustega, mis reisi raames tegime - maksis reis meile kahepeale 2150 eurot, ehk siis ühele inimesele 1075 eurot. On see palju või vähe - meie jäime igal juhul rahule, minu jaoks oli see peaaegu et viietärni reis :) Teinekord tahaks jääda pikemakski, et külastada St. Tropez'i, sõita Korsikale või külastada mõnd teist lähedalolevat saart. Avastada on palju! Kuigi külastasin kanti vaid sel ainsal korral, võite minu käest veel lisanfot küsida. Kindlasti jäi palju asju siia ka kirja panemata ;)

Veel kasulikke linke:



2 comments:

  1. Suured tänud nii informatiivse postituse eest, tegid mulle reisi planeerimise oluliselt kergemaks!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tere, Pirje! Rõõm on minu poolel :) Loodan, et teie reis läks kenasti! (vabanda, alles nüüd märkasin Su kommentaari siin ;))

      Delete