26.8.15

Veneetsia


Mul oli suur õnn ja rõõm külastada Veneetsiat juba teist korda. Ja ma läheks tagasi iga kell. Minu jaoks on Veneetsial mingi seletamatu külgetõmbejõud, sellel linnal on müstikat, muinasjutulisust ning maailmaklassi kunsti, arhitektuuri. Ja kuivõrd palju on sellest linnast ehitatud vee peale! See on meistriklass ja tõeline vaatamisväärsus.

Mida teada?

Marco Polo rahvusvaheline lennujaam on linnast veidi eemal (nö mandril), kuid regulaarsed shuttle bussid toovad reisijad linnale lähemale.

St. Lucia rongijaam asub juba Veneetsias. Linnas endas autodega liigelda ei saa, vaid jala, kuna linnas on ligi 200 kanalit ning üle 400 silla. Võite ette kujutada, kuidas südasuvel, kõige kuumemal ajal, on Veneetsias väga-väga palav. Niiskus ning kuumus on üheskoos - no üsna "mõnus" kooslus!

Ühistranspordina toimivad veebussid, mida soovitan kindlasti kasutada soodsa alternatiivina kallite gondlisõitude asemel. Kogu info ühistranspordist, hindadest, graafikutest jms ACTV veebilehelt.

Taamalt paistab veebussi peatus ning ka veebuss, mis inimesed peale võtab
Bussipileti ostmine

Veebuss seestpoolt, bussi taga (pildistaja selja taga) on ka pisem, kuid avatud osa. Soovitan sinna suunduda - kõige parem vaade ja mõnus tuulebriis!




Kuhu minna, mida vaadata?

San Marco väljaku kellatorn
Kui jõuate Veneetsiasse St.Lucia rongijaama, on sealt väga mõnus hakata jalutama Veneetsia keskväljaku, Piazza San Marco suunas (juhul kui teil muidugi kohvreid pole, kui on, olge mureta - kohe rongijaama juures asub veebussi peatus, mis mööda vett teid vast hotellile lähemale viib). Jalutuskäik võtab muidugi aega ning soovitan hoolikalt kaarti jälgida, et te tupikusse ei satuks ja õiges kohas üle kanali saaksite, kuid ehk selles peitubki võlu - jalutades kitsastel tänavatel, kanalite vahel näete tõelist Veneetsiat ja pärlina kõige tipus jõuate Veneetsia südamesse - San Marco väljakule.

Piazza San Marco tuleb vast neile, kes enne Veneetsias käinud pole, selle linnaga kõige esimesena meelde. See on väljak, kus on sajad inimkartmatud tuvid, kes pakuvad põnevust sealviibijatele ja on tavapäraselt kõikidel Veneetsiat tutvusatavatel brošüüridel (lisaks kanalitele ja gondlitele).

San Marco väljakul asub ka samanimeline basiilika, kellatorn ja muidugi doodžide palee. Kõik need kolm on suurepärased vaatamisväärsused, kuid tipp-hooajal tuleb arvestada väga pikkade järjekordadega. Oma esimesel Veneetsia külaskäigul käisin basiilikas - soovitan, see oli imeline ning kiriku rõdult avanes väga kihvt vaade San Marco väljakule.

Mida aga eriti soovitan, ja kui te kõrgust ei karda, on San Marco väljaku kellatorn, mida külastasin nüüd, oma teisel Veneetsia külaskäigul. Kellatornist avaneb lihtsalt suurepärane vaade kogu linnale ning selle ümbrusele. Muide, ülevalt vaadates ei saa üldse aru, et Veneetsia tänavateks on kanalid. Kanalid ja tänavad on lihtsalt nii kitsad, et ülalt vaadates näeb vaid punaseid katuseid.

Kui ilm on palav ja soovite värskendust, soovitan sõita veebussiga veidi Veneetsiast eemale Lido saarele. Kui sealt veebussipeatusest otse teisele poole saart kõndida 10-15 minutit, jõuate imeilusale liivarannale. Kohe tänava lõpus ongi tasuta avalik rand. Mõnus vaheldus Veneetsia vahel sagimisele!
Vaade kellatornist - San Marco väljak

Vaade kellatornist - vaid punased katused, kanaleid ei kuskil!

Värske pasta Veneetsia kanalite vahel
Kus süüa? 

Taaskord soovitan kasutada Foursquare'i abi, kui otsite häid söögikohti. Isiklikult soovitan suurepärast pisikest pastakohta, kus pasta valmib värskena kohapeal ning osta saab vaid kaasa. Koha nimi on Dal Moro's - Fresh Pasta to Go. See ei asu kaugel San Marco väljakult ning on soodne ja maitsev. Teenindus on ülisõbralik ja meeldiv. Kui tuli välja, et oleme eestlased, oli teenindaja (koha omanik) meeldivalt üllatunud ja juttu jätkus kauemaks. Saime maitsta ka värsket (toorest) pastat, mis oli minu jaoks esmakordne kogemus. Alati on ju pasta poest ostes kõva, seal oli toores pasta pehme, äsja masinast tulnud.

Minu jaoks on Veneetsia ideaalne ühepäevareisi sihtkoht, kui Põhja-Itaalias viibida. Isegi Roomast Veneetsiasse lennukiga tulla on vaid kiviviskega (kui veab, saab mõne odavlennufirmaga vaid mõnekümne euroga edasi-tagasi pileti). Samas, järgmine kord, kui Veneetsiasse lähen, tahan kindlasti peatuda seal kauem - avastada seda müstilist linna erinevatel päevaaegadel ning mitmel päeval järjest! Veneetsia on see koht, mida 100% soovitan teil kõigil vähemalt kord elus külastada.

Siin veel veidi kasulikke linke:

Tüüpiline turstikas

Lummav arhitektuur

No comments:

Post a Comment