30.8.15

Verona - romantikute linn


Verona on kindlasti üks romantilisemaid linnu, kus olen käinud. Seda mitte ehk oma arhitektuuri või linnapildi poolest, vaid kirjandusliku tausa tõttu. See on Shakespeare'i linn. Linn, kus leidis aset suurim armasturomaan "Romeo ja Julia".

Ma ei ole väga suur kirjandusfänn, kuid tundsin end Veronas väga erilisena, justkui Juliana. Õhk oli täis armastust, romantikat ja... nojah, palavust! :)

Kuidas Veronasse saada?

Verona asub täpselt poole maa peal Milanost Veneetsiasse. Milanost 180 km, nagu Tartu-Tallinn :) Muidugi saab sinna autoga ja kiirteel sõites jõuate kohale isegi alla kahe tunni, kuid meie valisime taas rongi.

Rongipileteid saab Itaalias osta ja vaadata Trenitalia veebilehel. Soovitan jälgida kampaaniaid, näiteks õnnestus meil ühe kampaania raames saada Veneetsiasse kaks piletit ühe hinnaga. Veronasse ostsime piletid raudteejaamast vahetult enne väljasõitu. Rongide puhul saabki valida, kas ostad kiirrongi (Frecciabianca) pileti, mida on võimalik osta ka internetist pikalt ette või tavarongi (Regionale) pileti, mida ei saa pikalt ette osta, vaid mõned päevad enne internetist või rongijaamast kohapeal. Kiirrongi piletitega soovitan kaua mitte mõelda - mida varem ostad, seda soodsamalt saad, sest seal on erinevad hinnaklassid.

Rongiga Veronasse sõites tuleb lõpp-punktiks valida Verona Porta Nuova. Soovitan sõita kiirrongiga - jõuab kohale 1 tunni ja 22 minutitiga ja on puhas, konditsioneeriga rong. Meie valisime tavarongi ning meil ei vedanud selle valikuga - see rongisõit Milanost Veronasse oli minu jaoks üks hullemaid :) Rong oli vana, kõik aknad olid pärani, tuult ja müra oli palju, istmed olid nahast, nii et enda palavusest niiske nahk kleepus ebameeldivalt ning no üleüldse oli sõit väga-väga palav. Tavarong sõidab natuke kauem: 1 tund ja 55 minutit. Muidugi piletihind Regionale rongile on ka pea kaks korda soodsam. Samas, etteruttavalt võin öelda, et Regionale rong Como järve juurde oli väga puhas ning konditsioneeriga, seega võta kinni!

Verona linnamüür
Mida Veronas teha?

Nagu öeldud, on Verona Shakespeare'i linn ning sellekohaseid vihjeid leidus mitmel pool. Näiteks on ka vanal linnamüüril tahvel ühe tema tsitaadiga :

"There is no world without Verona walls, 
But purgatory, torture, hell itself. 
Hence-banished is banish'd from the world, 
And world's exile is death."

Verona linna sisse jalutades (tulles raudteejaama poolt, läbi vana linnamüüri), tervitab teid maailmakuulus Verona amfiteater - Verona Arena. Päevasel ajal saab minna amfiteatrisse niisama uudistama (hind täiskasvanule 10 EUR), õhtuti nautida tuntumaid oopereid, esinejaid ja etendusi.

Verona Arena

Verona Arena

Minu kindel soov oli Veronas kindlasti ära näha Julia kodu ning minna Julia rõdule, et Kristjanile õhusuudlus sealt teele saata! Seega pärast amfiteatrid seadsime sammud otse sinnapoole. Kahjuks on Julia kodu ning siseõu väga ülerahvastatud - see on tõeline turismi tõmbepunkt. Siseõue viiv võlvialune on täis kritseldatud ja kleebitud erinevaid armastussõnumeid ning paarikeste nimesid - see pidi õnne tooma. Minu meelest oli see inetu ning rikkus just romantika ära! Julia kodusse soovitan kiigata, seal sai ringi vaadata ning imetleda mitmest erinevast aknast vaadet siseõuele, tutvuda erinevate Romeo ja Julia teoste ning etendustega, lisaks kirjutada ka kiri Juliale. Paratamatult tuli seal viibides meelde film "Letters to Juliet". Sissepääs maksab 6 eurot.

Täiskritseldatud sein Julia kodu juures

Mina õhusuudlust saatmas Julia rõdult!

Julia kodu - näitus/muuseum

Julia kodu seest - näitus/muuseum

Saada kiri Juliale
Julia kodu siseõu
















Julia kodu lähedal on kohe ka Verona keskväljak, Piazza delle Erbe. Päevasel ajal on seal ka turg, kust saab head paremat kohalikku toidumoona osta (näiteks ostsime me endale magustoiduks topsitäied värskeid puuvilju, njämm!).

Piazza delle Erbe
Piazza Delle Erbe

Värsked puuviljad, njämm!!


Kohustuslik külastuspaik Veronas on ka kindlus Castel San Pietro. Kahjuks meie sinna ajanappusel ei jõudnud, kuid kuuldavasti avaneb sealt suurepärane vaade Veronale. Võimalusel soovitan minna!

Künka otsas, Castel San Pietrost avaneb ilus vaade linnale

Veronasse läheksin ma kindlasti tagasi, teinekord läheksin ehk nautima õhtust Veronat - mõnd etendust amfiteatris ning mõnusat õhtusööki ühes kõige romantilisemas linnas, mida võin ette kujutada!



No comments:

Post a Comment