30.4.11

Birthday - in a park!

Oeh. See nädal on olnud kiire, pole jõudnud kirjutada. Teisipäevast neljapäevani olin San Franciscos, võtsin osa ühest konverentsist, kus meil oli laud, st pidin suhtlema ja meid promoma. Pikad päevad, väga väsitav... täna olengi terve päev ainult unine olnud ja ei suutnud miskit teha/kuhugi minna. See-eest eelmine laupäev oli meil siin tähtis päev - nimelt pidasime Danieli kuuendat sünnipäeva!

Eks igas riigis ole oma traditsioonid, kuidas sünnipäevi peetakse. USA filmides oleme näinud igasugu vigureid, mis, kus, kuidas tehakse (batuudid, klounid, suured tordid jne). Nüüd sain seda ka veidi oma silmaga näha :P Kuigi, ausalt - nii hull, nagu filmides on, see ei olnud! ;) Eks vast ka seepärast, et tegemist mitte ameeriklaste, vaid bulgaarlastega ning nad proovivad ikka oma traditsioone jälgida ja mitte ameerikalikult üle pingutada.

Üldiselt peetakse siin laste sünnipäevasid kodust väljas. Danieli kolmas (või oli see nüüd neljas?) sünnipäev näiteks peeti ühes batuudikeskuses. Noh - teate küll, meilgi vist sellised - suur mängumaa erinevate batuudidega, lapsed saavad end segaseks karata. Lisaks on asutuse poolt snäkid, joogid, tort. Hea võimalus sünnipäeva pidada, sest ise ei pea midagi valmistama. Samas - aeg on piiratud ning eelarve peab veidi suurem olema. Sarnaseid mängumaid ning spetsiaalseid sünnipäeva pidamise kohti on siin palju.



Teine võimalus, mida Kalifornia heade ilmade tõttu on võimalik väga tihti kasutada, on pidada sünnipäev pargis. Parke on siin igal pool ning väga mitmeid. Osad suuremad, teised väiksemad. Üldiselt on neis alati lastemänguplatsid (liumäed, kiiged, turnikad jms), katusealused istumiseks, mõnes kohas ka palliväljakud ning kerge treeningu abivahendid (suunatud harrastussportlastele, á la lõuatõstmise kangid, pingid lihasharjutuste, venituste tegemiseks jms).

Sünnipäevi parkides peetakse ka muidugi erinevalt. Nägin siin üks aeg ühte pidu, kuhu oli konkreetselt suur batuut kohale veetud :) Muidugi saab grillida (grill on kohapeal olemas), kaasa võtta lisalaudasid, päikesevarjud, -telgid jms. Meie pidasime siis veidi vaiksemalt, kuid piisavalt suurelt :) Laud oli lookas meievalmistatud salatitest (alustasime nende hakkimist juba hommikul kell 7! Ja eelmine päev kulus pool päevast, et tavaar poodidest kokku osta), eelnevalt küpsetatud kanast, grillvorstidest, lisaks tellisime ja võtsime kaasa mitu suurt pitsat, oli ka juustusnäkke ja tsipse. Tegemist oli palju, et kõik need parki kohale toimetada (osa vedasime muidugi tagasi ka ja siis oli hea mureta kaks päeva, et süüa ei pidanud tegema :P), kuid kahe autoga polnud hullu midagi ning park polnud ka kaugel. Muide, me polnud ainukesed pidulised, park oli suur ning pea iga laua taga oli keegi mingi pidu pidamas. Oli ju laupäev ning ilm väga ilus! :)





Inimesi käis läbi umbes 40 kanti. Enamasti oli tegemist kas siis ka bulgaaria kogukonnast pered lastega, Danieli klassikaaslased või Pavleta-Paveli tuttavad. Inimesed olid toredad, sain uusi tutvusi ning isegi vene keeles rääkida, sest ühes peres oli naine venelanna ning väga sõbralik, suhtlusaldis, seega rääkis minuga hea meelega :) Lapsed üldiselt mängisid ringi kogu platsi peal. Olime kaasa võtnud ka erinevaid pallimänge, mullitajaid, hüppenööre jms. Tegevust jagus küllaga ;)


Sünnipäev hakkas umbes 11 aeg ning kestis 16ni välja. Kella 14 paiku käis Pavel tordil järgi ning siis asuti ka seda nosima. Tordi valik oli siin küll vahva. Käisime kohalikus suuremas (ja tavalisest kallimas) toidupoes - Albertson's - torti tellimas üks päev enne. Neil oli seal suur kataloog erinevate tordipiltidega. Põhimõtteliselt saab tellida ükskõik millise multikakangelase, või -temaatilise tordi ja nad teevad seda päris kiirelt! Ühe õhtuga. Eestis küll vist oma pildiga torti nii kiirelt ju ei saa. Peab vist kaks päeva ette tellima... Tort maksis 39 taala ning oli mõeldud ~45 inimesele. Ma ei ütleks, et see väga kallis on - võrreldes kõige muu kalli söögiga, mis siin müüakse :P



Kingitused olid enamasti ikka mänguasjad.... Mis seal ikka, eks :) Mõned kinkisid ka riideid, mis on minu meelest vahva. Samuti kingitakse kinkekaarte, mis on kohati hea ja mugav, kuid näiteks Pavleta ütles, et ühest sünnipäevast on tal kinkekaart ikka alles, sest too pood asub nii kaugel ning tal pole sinna üldse asja olnud. Eraldi sõita pole ka mõtet. Raamatuid keegi ei kinkinud... Ameeriklastel pole see vist väga kombeks. Korralikud, head raamatud on ka kallimad, kui suured, uhked mänguasjad. Kergem vastupanu tee vist! Kusjuures, mis siin on hea, on see, et kingituste juurde pannakse tihti ka tšekid kaasa, et kui ei sobi miskit, saab tagasi viia vms. Aga need on sellised kingi-tšekid, kus summat peal ei ole. Muidugi, kui tagasi viid, siis saad teada summa, aga kui ei vii, ei saa. Pole paha idee.

Üks asi, mida siin ameerika sünnipäevadel veel tehakse on see, et külalistele, st lastele, antakse ka midagi. Ideega siis, et laps tunneb end ka hästi, et ta ei ole ainult ise kinkinud, vaid ka ise saanud. Tavaliselt on see midagi väikest, kommikotike vms. Pavel-Pavleta on ise proovinud kokku panna pisikesed mängukotikesed, nt väikeste mänguasjadega või muude vidinatega.

Pärast Danieli sünnipäeva (kui olime kõik rampväsinud), käisime siiski läbi veel ühelt teiselt sünnipäevalt. See oli ühe bulgaaria perepoja sünnipäev, kusjuures Danieliga sama vana, sündinud üks päev hiljem. Ka nemad pidasid pargis, kuid mitte nii suures ja neil oli atraktsiooniks toodud hot-dogi tegija kogu kupatusega :) Nägi vahva välja!

Igal juhul - ma ise arvan, et pargis pidamine on hea variant: palju ruumi, piiramatu aeg ning aktiivne välitegevus. Kahju, et meie Eestis sellist asja kindlalt ette ei saa planeerida ilma tõttu ja - ega meil selliseid vahvaid parke ka palju pole, kus saaks midagi sellist ette võtta!

No comments:

Post a Comment