17.5.11

Söök ja toit USAs

Olen võlgu veel viimase postituse. Teemaks - söök.

Küsimus: Kas USA on tõesti säärane kiirtoidumaa, et ainult seda iga nurga peal leidubki?
Vastus: Jah.



Küsimus: Kas USAs siis tervislikult ei saagi toituda?

Vastus: Saab.

Kõik oleneb suhtumisest ning tegelikult tervislikule söögile ja –elustiilile pööratakse seal palju tähelepanu, kuid ameeriklastel on oma “ameeriklikkus” ikkagi omane ning jah, kahjuks keskmiselt kaalukamaid inimesi leidub seal palju... Mina tundsin end seal väga saledana, kuigi.. ega minust kõhnemaid oli ikka ka! :D  Kõhnumine ning dieedil olemine on suureks teemaks (telekas reklaamid, kuulsuste üleskutsed jne), kuid millegi pärast ameeriklastel see siiski ei õnnestu väga.

Miks siis? Sest kiirtoit on iga nurga peal!!! Mul on selline tunne, et ameeriklased ei oskagi väga vahet teha, mis on tervislik, õige ning mis mitte, sest ebatervislik toitumine vaatab vastu igal nurgal ning on muutunud juba normiks. Näiteks käisime ühes väga heas buffee restoranis (maksad ühe summa, $8.99 oli, kui ei eksi, ja siis sööd nii palju kui tahad ja mida tahad). Valik oli seal hea. VÄGA suured salatiletid erinevate valikutega, 5 eri sorti suppi, lisaks pastaroad, pagaritooted jne. Ja mis te arvate, mida ameeriklased enamasti sealt võtsid? Ikka pastat (st makarone juustuga, mis minu meelest olid täiiesti maitsetud ja ei pakkunud meelelist naudingutki!) ning pitsat-saia. Uskumatu! Ja isegi kui salatit võeti, kallati see üle hunniku kastmega, mis nullib tervisliku toidu idee ju täielikult.

Enamus toit, mida müüakse, on “üles tuunitud” erinevate keemiliste ühenditega, säilitusainete, toiduvärvidega jne. Liha ning juurviljad, puuviljad ei ole alati loomulikku päritolu (st on geneetiliselt muundatud, loomi on toidetud lisahormoonidega), mis kõik EL-s on ju rangelt piiratud. Tervislik toitumine ja mahetoodang (organic food) on USAs üha enam hinnas, kuid sellevõrra on ka hind krõbedam. Ökotoodete ning mahetoodangu letid on see eest palju suuremad kui meil. Samas, kui meil pannakse Eesti kohalik hea tomat kõrvuti Poola või mis muude riikide omadega, on USAs KÕIK kohalik toodang, kuid eraldi on puu- ja juurviljade lett kohalike farmide saadustega, millele ei ole lisaaineid lisatud.

Liha söömine on seal ka selline “kahtlane” variant.
Kogu USA peale on ainult 2-3 tapamaja (kunagi oli neid rohkem, kuid haiguste levimise vältimiseks otsustati luua ainult mõned tapamajad, et hoida asju koos (ei tea kuidas see täpselt aitab?!). Ja kujutate siis ette – kogu USA rahvastik saab oma liha nendest 2-3 tapamajast! Muidugi – lisaks siis kohalikud farmerid, kes kasvatavad loomi loomulikul viisil, kuid mille liha maksab ka see juures kordades rohkem. Siiski enamuste toidukohtade liha tuleb nendest suurtest “lihatehastest”, kus oluline on saada palju liha ning kiirelt. Ma ei taha pikemalt sellel peatuda, kuid kõik need õudusjutud, mis olete erinevatest uudistest kuulnud, dokumentaalfilmidest näinud, peavad seal paika küll. Ja loomi söödetakse erinevate võlts-lisaainetega, et kokkuvõttes on kogu liha ka võlts. Mismoodi see inimesele mõjub, pole täpselt veel teada, sest nii vähe aega on möödas, kuid juba praeguste laste pealt on näha, milline on nende lisahormoonide mõju arengule  – tüdrukutel hakkab menstruatsioon juba 10-aastaselt, poistel kasvavad rinnad jne.

Kõik see on muidugi teooria. Praktikas tegutsevad ameeriklased harva vastavalt. Siiski – palju positiivseid leide oli USAs küll, kas või see samunegi buffet restoran, nimeks Souplantation, mis mulle väga väga meeldis ja kus käisime mitu korda. Hea oli see, et kõik oli värske ning maitsev. Süüa said palju süda lustis (me alati ägisesime ning oigasime pärast) ning ajalise piirnaguta. USAs põhineb palju usaldusel. Kardan, et meil ei pruugi selline buffet asi päris hästi välja tulla, sest alati leiab keegi võimaluse, kuidas petta, maksta summa ära, kuid võtta söök omale koju kaasa või teistele sõpradele jagada jne.  USAs on inimesed selles osas ausad ja kui keegi midagi väga valesti teeb, on tagajärjed valusad ning teiste halvakspanu ka suur.

Lisaks avastasin enda jaoks Mehhiko, Jaapani ning Tai köögi. Mehhiko toidu juures meeldis mulle tõesti kõige enam guacamole (mida ühes eelmises postituses kirjeldasin), kuid üldiselt on Mehhiko toit väga vürtsikas. Ma proovisin sellest osast hoiduda ;)

Jaapani köögist sain tõelise elamuse, kui käisime Jaapani restoranis, kus valmistatakse toit nina ees valmis – kogu tule- ning nugadeshow’ga  Riis, juurviljad, liha ja oiii, mu uued lemmikud – suured krevetid! Aehhh, küll need olid head. Ning sushi – njämmm. See oli seal tõesti hea. Eriti California roll.



Tai köök oli ka tõeline meeldiv üllatus. Toorained on kõik samad – riis, juurviljad, liha, kala. Kuid valmistamine ning eriti just maitseained on need, mis annavad lisaväärtuse ning tõelise elamuse. Kui kellelgi võimalust, proovige kindlasti.

Seega üldiselt proovisin ma end sealse toiduga enamasti rikastada. Burksi sõin selle kahe kuu jooksul küll, kuid kõigest kahel korral. Esimene burks tuli alles pärast kuu aega USAs olles ja siis ka omamoodi “sotsiaalsest kohustusest”, et kui juba siin olen, peab ära proovima :D Aga enamus kiirtoidukohad jäid mul õnneks (või kahjuks) proovimata – Burger King, In-n-Out, Taco Bell, Popeye, KFC jne. Ahsoo, Subway (kes teab, siis Tartus Metro võileivakohviku sarnane) oli seal üks kõige populaarsemaid söögikohti. Ja seal käisin/käisime ka päris mitu korda, sest – asi oli lihtne ning värske. Valikuid oli palju ning võileivad hääd :)

Jah, ja välja sööma minnes tuleb arvestada, et portsud on suured. Siiski, alati saab söögi kaasa võtta ning karbi eest lisa maksta ei tule (või noh, see on juba hinna sees :D). Söök on seal märksa kallim, kui meil, seega ka koguste-hindade vahe loogiline. Tihti võid ju lõunat sööma minna ning õhtusöögikski jääb üle :)
Jaapani köök

Esimene burger @ Burger Lounge

Tai köök
Mehhiko köök




1 comment:

  1. mhmm, söök. kui mul teinekord kõht tühjaks läheb tulen siia tagasi.

    ReplyDelete